“Snelweg naar de hemel”: Hoe inspiraties je verder kunnen brengen.

In de praktijk van Maarten Anthonise is vanuit het werken met cliënten en studenten een laagdrempelige methode ontstaan die mensen helpt beter in hun kracht te komen en te blijven. Deze methode blijkt even simpel als doeltreffend. Hoe gaat dat in zijn werk?

Loading...

Inspirerende teksten hebben altijd al een enorme inwerking op mij gehad. Ik voel de inspirerende werking van teksten dagenlang. En iedere keer als ik de tekst weer lees voel ik opnieuw de positieve energie door lichaam en geest stromen.

Al snel ben ik begonnen de laatste 5 á 10 minuten van een sessie te besteden aan het hardop laten lezen van een inspirerende tekst, gevolgd door een korte stilte om de tekst in te kunnen laten werken. Vervolgens de vraag: “Wat doet dit met jou?” Meestal  ontstaat dan een rust en een positieve lading van: “Dat wil ik ook bereiken”, soms ook: “Dat wil ik niet!” Dat is dan ook duidelijk.

Het ontstaan

Op een goede dag zei iemand: “Het zou fijn zijn als je jouw vragen of opmerkingen bij zo’n inspiratie ook mee zou kunnen geven, dan kan ik thuis de tekst beter laten inwerken”. Daarmee waren de reflecties geboren: korte spiegelende vragen, kleine opdrachten of instructies die bij de inspiratie pasten. Daarmee wordt de inwerking van de inspiraties dieper.

Het werkt als jij werkt

Op een goede dag kreeg ik het inzicht om van al die inspiraties een jaarboek te maken, zodanig dat er iedere dag opnieuw een nieuwe inspiratie en reflectie beschikbaar zijn om mee aan de slag te gaan. Want het was mij ondertussen wel duidelijk geworden dat “het werkt als jij werkt”!

De naam

Eén van de midlifers uit mijn Basis in Balans-praktijk gaf mij onbedoeld de sleutel naar de titel. Zij vertelde, als we het over haar afgelopen ervaringen met de inspiraties hadden: “dat geeft me zo’n goed gevoel als we daarmee bezig zijn, net een hemeltje op aarde… “ En daarmee was ook de titel van het inspiratieboek geboren: “Snelweg naar de hemel”. Geen specifiek christelijke titel, maar een figuurlijke verwijzing naar dat goede gevoel van je basis in balans.

De app

Tenslotte kwam tijdens een sessie met een ICT-er de vraag naar voren of het mogelijk was dat hij al die wijsheden ook “in zijn zak” kon steken.. Ik ben zelf niet zo’n digi-mens, dus ik keek hem wat verbaasd aan: “Wat bedoel je daarmee?” “Nou”, zei hij, “heel simpel: waarom zou je er geen app van maken? Dan kun je de inspiraties op ieder moment lezen als je dat wilt, maar zo’n dik boek wil ik niet overal mee naar toe zeulen..!” Een geweldig en eigentijds idee! Dus nu is de hemel via twee verschillende (snel)wegen bereikbaar: die van het boek en die van de app!

   loslaten-is-vrijheid  voorgaande

 

De werking: “leren relativeren”

In de praktijk van alledag voor iedereen blijkt het boek of de app een laagdrempelige methode te zijn waardoor mensen tegenwicht kunnen bieden aan de huidige turbulente tijd: steeds meer druk op presteren, met steeds minder rechten en steeds meer plichten. Juist dan is het belangrijk dat je gericht een tegenwicht kunt vormen, deze bedreigende patronen leert doorzien en dat je kunt relativeren. Dan kun je dichter bij jouw eigen intuïtie blijven en de goede beslissingen nemen.

Het gebruik van de Snelweg kost niet veel tijd en kun je steeds op je eigen tijd en op je eigen plek verwerken. Je hoeft er geen dure consulten voor te betalen. Het gebruik is uiterst simpel en kost twee keer per dag 5 á 15 minuten, afhankelijk van de omvang van de inspiratie. Zodra je ergens bij de start van de dag de inspiratie en reflectie hebt gelezen en tot je genomen, neem je het besluit of je er mee aan het werk gaat. Dat doe je dan gedurende de dag zo goed mogelijk. Ergens op het eind van de dag bevraag je jezelf hoe het is gegaan en of je tevreden bent. (Wees daarbij mild voor jezelf..) Vervolgens besluit je of je er de volgende dag mee door gaat of dat je een nieuwe inspiratie neemt.

Mensen die dit een langere tijd doen, merken dat ze evenwichtiger, rustiger en zelfverzekerder worden. Als je het met tweetallen doet blijkt de inwerking nog sterker. Juist de koppeling met de reflectie zorgt er voor dat de inspiratie niet als een mooie gedachte wegdrijft. En na een jaar? Dan begin je gewoon opnieuw! Je zult merken dat je dan op een dieper niveau insteekt.

Loading...

 

“Zonder wrijving geen glans!”

Als je besluit iets met een inspiratie en een reflectie te gaan doen, zal je in beweging komen, zodat je energie weer kan gaan stromen. Dan ontstaat groei. Soms is die groei best intens, maar bedenk: “Zonder wrijving geen glans!” Zo kom je je eigen intuïtieve wijsheid op het spoor, die brengt je helderheid en te(vrede)nheid: een hemelse ervaring!

Dús toch….Snelweg naar de hemel!

Drs. Maarten Anthonise is werkzaam als personal coach en decaan op een hogeschool. Samen met met Michaël de Windt, digitaal marketeer, vormen wij het inspiratieteam van Snelweg naar de hemel. (www.snelwegnaardehemel.nl)